diumenge, 25 de març del 2012

6è treballa amb la caixa verda del 19 al 23 de març.

Dilluns 19 de març de 2012.


Els companys i companyes de 5è ens han portat la caixa verda aquest matí. El primer que hem fet és anar a l’aula d’informàtica i comprovar l’índex de qualitat de l’aire. Comencem bé la setmana: BANDERA VERDA!!


Dimecres 21 de març de 2012.

Hem visualitzat un dels episodis del programa del Canal 33 QUÈQUICOM titulat “L’ESCALFAMENT GLOBAL I L’EFECTE HIVERNACLE”. Sabíeu que un dels gasos que provoca l’escalfament global és el diòxid de carboni que es produeix en cremar combustibles fòssils? I un altre dels gasos responsables és el metà, que produeixen en gran quantitat les vaques? Doncs ja sabem què podem fer per evitar-ho!




Dijous 22 de març de 2012

Avui hem treballat molt! Hem anat al laboratori a fer un experiment des de l’àrea de Naturals: ens hem iniciat en l’estudi del PH. Hem après molt i hem descobert moltes curiositats com ara que si poguéssim entrar dins l’estomac mentre fem la digestió ens cremaríem!




També hem fet un joc amb material reciclat per a cada classe. El joc es diu AWALÉ, és d’origen africà i consta d’un tauler amb dotze forats (per a això hem utilitzat una ouera de cartró) i amb quatre llavors a cada forat (mongetes). És un joc que consisteix a plantar les llavors i fer la collita, amb la condició de no deixar el rival sense llavors. A l’aula d’informàtica hem fet les instruccions ben boniques i entenedores. La setmana vinent en portarem un a cada classe i els explicarem com s’hi juga.






En anglès també volem ser verds i per això ho hem deixat ben clar en un mural on hi hem estampat les nostres mans verdes. WE GO GREEN!! Podem i volem transformar el nostre món en un de més net i amable.






Ah! I avui hem fet d’inspectors ecològics!! Ho hem revisat tot, tot i tot: llums, esmorzars, papereres... Un 54,5% de les classes tenen caixa verda i la resta, un 45,5% la tenen groga. Hem de recordar que els dijous NO hauríem de portar envasos per esmorzar i així ho podríem arreglar una mica.



A la tarda encara hem fet un altre experiment: hem “fabricat” diòxid de carboni (un dels gasos responsable de l’escalfament global).


És ben senzill. Només es necessita: suc de llimona, bicarbonat i un globus.

Mireu com ha anat.  El globus s’infla pel gas que es produeix en barrejar-se el suc de llimona i el bicarbonat.



Divendres 23 de març de 2012


Com que ahir era el dia mundial de l’aigua avui hem fet una recerca d’informació.

Cada 22 de març es celebra EL DIA MUNDIAL DE L’AIGUA. El tema d’aquest any és L’AIGUA I LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA, i el lema “EL MÓN TÉ SET PERQUÈ TENIM GANA”. I és que necessitem l’aigua per a tot: per beure, per rentar-nos, per fer créixer les plantes que ens alimenten, per fer créixer els animals que ens alimenten.... Per això podem dir que l’aigua és vida i que som aigua.

Ah! Una curiositat de l’aigua: sabíeu que el cos d’un adult és un 55% d’aigua, i en un nadó és un 90% ?.

Si voleu saber-ne més pugeu a 6è. Tenim la informació penjada al cap replà del segon pis.

I encara hem tornat a comprovar l’índex de qualitat de l’aire per si havia variat durant la setmana. Doncs no, encara tenim bandera verda!!



Ens acomiadem de la caixa verda.  Fins aviat.  Ens has ensenyat un munt de coses.



dijous, 22 de març del 2012

Esports - cap de setmana

Dissabte trobada de futbol sala a Sant Guim de Freixenet de P3 a 2n. Inici dels partits a les 10'30h.

Diumenge CROS a Torà - obert a partir de P2. A les 10'30h recollida de dorsals i a les 11'15h comencen les curses. Animeu-vos!!! farem esport i passarem una bona estona, SOM_HI!

divendres, 16 de març del 2012

La Caixa Verda a cinquè!

Aquesta setmana som els alumnes de 5è els que donem la benvinguda a la caixa verda!

A continuació us presentem el diari de la nostra setmana "sostenible":

Dilluns 12:

Com a primera activitat visionem el DVD “ La cigonya” i hem après moltes curiositats d’aquestes aus fascinants que cada vegada més fan niu i s'alimenten a les immediateses de les nostres poblacions i ciutats. El documental ens explica com són, com viuen i perquè s'acosten, cada vegada més, als nuclis humans.  Però, en realitat, el que més ens ha sorprès de tot el que hem pogut veure i aprendre és que la més dèbil de les cries d'una cigonya és el "caganiu". I a la cigonya caganiu la fan fora del niu i acaba morint.



Dimarts 13:

Ens posem a prova, i ho fem, responent una enquesta que les nostres senyoretes ens han fet arribar via correu electrònic. Res de paper imprès, tot via mail per la sostenibilitat, per la bona gestió del paper i perquè som 2.0!

De l'enquesta n'hem extret que som bons ecologistes. I si no us ho creieu, mireu els resultats:

• El que més reciclem és paper i cartró perquè és el nostre material de treball.

• On reciclem més és a casa i a l’escola.

• Ningú de la nostra classe usa paper de plata sinó que portem Boc’n Roll (76%) o envasos reutilitzables ( 19%).

• La majoria de nosaltres també fem estalvi d’aigua: un 81% ens dutxem i solament un 19% ( 4 dels nostres companys) ens banyem enlloc de dutxar-nos.

• Ens cal millorar en l’aprofitament del paper o folis per les dues cares. Vuit de nosaltres ho fem sempre però la resta, tretze, solament en algunes ocasions.

Continuem amb les obligacions de la Caixa verda i busquem, via Internet, l’Índex de qualitat de l’aire i, per sorpresa de tota l’escola, hem hagut de canviar la bandera verda a la que estàvem acostumats per la Groga. Vol dir això que la qualitat de l’aire ha empitjorat aquests dies i hi ha més presència de gasos contaminants!

Dimecres 14:

Hem treballat des de l’aula d’informàtica connectats al portal Salvem la Terra!. En ell hi hem trobat un munt d’activitats interessants sobre la pluja àcida, l’efecte hivernacle... Endevinalles, imatges, explicacions i un llarg etcètera.

Però la feina intensa del dia ha estat la de fer les auditories ambientals. Aquí us deixem els resultats de la setmana:

Verda per P2, P4, 1er, 3er, 4art i 1er d’ ESO.

Verda amb avís cap a pares i mares!!! per P3 i P5. Que ells i elles ja us diuen que no val el paper d’alumini.

I vermella per mala selecció de residus a l’aula i ús indegut de la llum artificial a 6è, 2on i 2on d’ ESO.

Als de P2 els hem fet una visita d'auditors amables perquè ens sembla que la responsabilitat principal del que ells fan és dels seus pares i mares. I per això hem cregut que és millor visitar-los i explicar-los cantant i amb un bon somriure allò que faran de més grans. Us en deixem una mostra...


Però el més creatiu, innovador i rítmic que hem fet és: Cantar per la sostenibilitat. I ho hem fet amb lletra pròpia però aprofitant la música d’una cançó que és per a tots i totes ben coneguda, Nosa Nosa de Michel Teló.Us anotem la lletra per si us atreviu a cantar-la amb nosaltres qualsevol dia d'aquests:

" Reutilitza, reutilitza, reutilitza / Ai si no ho fas, ai si no ho fas.../ Folis escriuràs i les cares ompliràs... / Reutilitza, reutilitza, reutilitza / Ai si no ho fas, ai si no ho fas.../ Llibres i joguines no llencis / Reutilitza, reutilitza, reutilitza / Ai si no ho fas, ai si no ho fas.../ Ni envasos ni plàstics usaràs / Reutilitza, reutilitza, reutilitza / Ai si no ho fas, ai si no ho fas.../ Fruita o entrepà menjaràs / Reutilitza, reutilitza, reutilitza / Ai si no ho fas, ai si no ho fas.../ L'aixeta i els llums tancaràs /Reutilitza, reutilitza, reutilitza / Ai si no ho fas, ai si no ho fas.../ Cada cosa al contenidor llençaràs / Reutilitza, reutilitza, reutilitza / Ai si no ho fas, ai si no ho fas.../ Plàstic al groc i al blau paper / Reutilitza, reutilitza, reutilitza / Ai si no ho fas, ai si no ho fas.../ Rebuig al marró i el vidre al verd / Reutilitza, reutilitza, reutilitza / Ai si no ho fas, ai si no ho fas... "


Dijous 15:

Treball cooperatiu per la pluja àcida: a partir del llibre “La pluja àcida. El nostre món en perill de l’editorial Parramón edicions” hem dissenyat i creat un mural de forma cooperativa. I el bo de la feina cooperativa és que hem treballat de valent, divertits i hem fet molta feina en només dues hores!

Per comprovar els efectes de la pluja àcida sobre la vegetació hem fet un assaig experimental amb llavors de mongeta sembrades en terra i regades amb aigua normal i aigua àcida ( que hem acidificat amb el suc de llimones). I ara a esperar què passa que ja se sap que el treball experimental és lent, costós i no sempre surt el que un espera...


Hem dissenyat i construït unes caixes que volem regalar a la resta de classes de l'escola per facilitar-los la feina de recol·lectar tot el paper que pugui ser usat una altra vegada. Ens ha fet il·lusió fer-les per tots i totes, i ho hem fet amb caixes reciclades i diaris vells. Esperem que siguin útils!

Divendres 15: Ens acomiadem de la caixa verda amb la sensació d’haver fet molta feina i bona feina!

Esperem poder penjar el vídeo on cantem la nostra cançó sostenible perquè vegeu com sona, gràcies també a l'amabilitat de l'Aina i els seus acords de guitarra!!!

I com que "als padrins i als minyons, no els prometis si no els dons..." Doncs aquí teniu l'enllaç per sentir, escoltar i veure els de 5è i el seu " Recicla, recicla, recicla":

http://youtu.be/lvjolvanJDQ 





dimarts, 13 de març del 2012

QUAN US LA TROBEU,....FELICITEU-LA!!!!!
Mes informació:   http://pastoralroserguissona.blogspot.com/

dissabte, 10 de març del 2012

La Caixa Verda acompanya a 4art a la plantada d'arbres de divendres!

Som els i les de 4art que hem passat la setmana del 5 al 9 de març junt a la Caixa Verda. No us perdeu tot el que hem fet que val la pena!

Les energies renovables són el futur. I una d'elles, sostenible i natural, és el Vent.

Doncs d'aquesta ens n'hem ocupat els de 4art i molt!

Vegem-ho pas per pas:


Seguirem el guió pas per pas, amb ordre i rigor.


Prepararem el material i seguirem les indicacions del procés de manufacturació
per arribar a construir uns bonics molins de vent.


I que funcionin!
i si no us ho creieu, mireu, mireu com gira!



Però no només un! perquè amb accions globals es fa molta més feina que amb accions individuals. I per això aquí ens teniu a tots. BUFEM BEN FORT PER UN PLANETA SOSTENIBLE!


La nostra feina ha continuat ferma. I hem assistit  a la plantada d'arbres que organitza la regidoria de medi ambient. Hem cavat valents i hem plantat pins, i plantes aromàtiques com la farigola, el romaní i l'espígol.


Ens hem endut la Caixa verda amb nosaltres perquè això de voltar ja sabem que li encanta i la fa feliç! perquè les accions de dins a l'escola han de poguer atravessar parets i fronteres per ser més poderoses encara.

I també hem fet d'inspectors ambientals i ens ho hem pres molt seriosament. Hem anat a totes les aules, a tots els espais comuns i a tots els racons de l'escola per certificar que estem fent la feina ben feta. Potser som benevolents però ens ha semblat que les accions d'aquesta setmana es mereixien gairebé totes targeta verda. Amb tota la informació que hem recollit hem treballat la competència matemàtica i hem construït unes gràfiques on es pot llegir i veure:
                                                               I també en aquesta:

Els alumnes de 4rt han estat molt contents de tenir aquesta setmana la caixa verda amb tot el que això suposa: la tasca d' inspeccionar, de prendre consciència i d'aprendre... Sobretot això últim , hem après moltíssim.

La Caixa verda marxa feliç i s'espera a la porta de 5è perquè el dilluns al matí vol ser la primera d'entrar a l'aula.

I

dijous, 8 de març del 2012

Educació física

Els alumnes de 5è en les sessions d'educació física del mes de Febrer han anat a la piscina climatitzada de Cervera, voleu veure com s'ho han passat i què han fet?? doncs aneu a la secció de Cicle Superior!!!

dimarts, 6 de març del 2012

LLUM DEL PARE COLL.


El dia 5 de març, donat que aquest any 2012 se celebra el bicentenari del naixement de St. Francesc Coll, va arribar a Guissona, des de Lleida, la Llum encesa a Gombren, a la casa on va nèixer el nostre fundador. 


Veure fotos i més informació a l'apartat de Pastoral.


http://pastoralroserguissona.blogspot.com/

dissabte, 3 de març del 2012

La Caixa Verda viatja a la neu amb els de 3er

Els de 3r de Primària rebem amb molta il·lusió la Caixa Verda i ens proposem tenir-ne molta cura. Després de la descoberta inicial, ens posem a la feina: els inspectors ecològics en marxa a inspeccionar les classes, a buscar l’índex de qualitat de l’aire i comparar-lo amb el de les setmanes anteriors (bandera verda).



Oh! Però el que ens ha fet més il•lusió ha estat la decisió d’emportar-nos la Caixa Verda d’excursió!!! Després d’una votació, que ha guanyat la Caixa Verda, per majoria, hem decidit que ve amb nosaltres al Port del Comte. 

Entre tots, hem tingut la idea de fer una caixa-niu per a ocells, i amb l’ajut del fuster, l’hem construït i decorat. Ha quedat autèntica!  Mireu, mireu!



Comencem a fer els primers traços de les il·lustracions de la "nostra" caixa-niu

La vigília de marxar d’excursió, hem posat dins la Caixa Verda, el més necessari per anar al bosc: la brúixola, la farmaciola, la càmera, la crema solar, unes bosses pel mareig… Ah! I el decàleg de l’excursionista, és a dir, les 10 normes bàsiques per anar al bosc i que hem decidit entre tots. Els delegats de curs, al final del dia, han posat gomet vermell, verd o groc segons si hem complert o no aquestes normes.


Un cop allà, ens hem organitzat en grup, uns als trineus, els altres als tubbies, als llits elàstics. Que divertit!


"Aquesta és la  vall del Port del Compte" diuen els de 3er a la Caixa Verda

"Muntanya amunt amb els trineus!" diu la Jèssica.



Els llits elàstics agraden als de 3er, als de 4art i  la Caixa Verda també!!! Això de saltar no té edat ni condició...


I si es tracta de baixar en pneumàtic o en trineu, la Caixa Verda també s'hi apunta. Això sí, ben protegida en els braços dels de 3er.

Però ens faltava un objectiu: portar el nostre niu al bosc. Mireu on l’hem deixat? Esperem que alguna cuereta groga, ocell del Solsonès, s’hi trobi “com a casa”.
Aquí ens teniu col·locant la caixa - niu,

I aquí acomiadant-nos-en, feliços i esperaçats que algun ocell hi faci niu...

La Caixa Verda ha estat la protagonista del dia, bona companya d’aventures, de convivència i fins i tot ha fet amics!

Prenent el solet a la terrassa del Port del Compte

Jugant a la neu amb els xicois de 3er

Acomiadant el dia amb tota la colla

Me’n vaig a descansar! Aquests de 3r m’han fet treballar i voltar molt. FINS AVIAT!