diumenge, 29 de novembre del 2015

ClipPouGel- Fase I de l'Estudi d'Impacte Ambiental del Pou del gel de Guissona - 3r ESO


L'alumnat de 3r d'ESO ens hem  organitzat en equips de treball i junts hem iniciat  el Projecte "Estudi Impacte Ambiental - El Pou del gel".

En aquesta primera fase, hem pedalat fins al Pou del gel i l'hem estat observant-estudiant-analitzant des d'algunes perspectives: històric-cultural, ambiental, geogràfica i social. Així, hem pogut recollir dades sobre el seu estat actual.

Un dels objectius d'aquest anàlisi inicial és dissenyar, maquetar i produir un petit clipmetratge a mig camí entre la denúncia i la divulgació.

El següent clip ha estat dirigit i produït pel Xavier Gomà, la Sarai España i el Fabià Bescós.

Ens farà feliços que hi doneu un cop d'ull i que ens feu de diàspores estenent la seva divulgació. El primer pas per canviar les coses és coneixer-les per després valorar-les, arribar a estimar-les i sempre més preservar-les.



* El treball per projectes és una plataforma d'oportunitats per l'aprenentatge actiu, directe i competencial de l'alumnat. Continguts del currículum de 3r d'ESO queden coberts des d'aquest projecte. I, més important encara, l'educació ambiental, la sostenibilitat, el treball de camp i en espais diferents de l'aula estàndard, el mètode científic, les noves tecnologies, la ciutadania, la cultura i el coneixement profund del lloc on vius, entre d'altres, queden contemplats i protagonitzats, en primera persona, per cada alumne/a.

dissabte, 28 de novembre del 2015

Microbiologia en estat pur per la Setmana de la Ciència- 4t ESO FEDAC Guissona

Si hi feu un cop d'ull, ràpid! Tant ràpid com 4 minuts del vostre temps infinit, veureu la setmana de la ciència dels futurs investigadors del país. No, no! Del planeta!!!

divendres, 27 de novembre del 2015

Recorda mirar el món des d'una altra perspectiva! - Projecte "Recorda" - Tutoria 3r d'ESO

Posem un tic al RECORDA d'aquesta setmana! 

Sobren les explicacions però cert és que mirar-se el món des d'una única perspectiva et fa perdre molts detalls, molts matisos, colors i olors, moltes emocions. I també et fa perdre les diferències: entre el Nord i el Sud, i entre l'Est i l'Oest; entre els que tenen massa i els que no tenen res; entre els que només parlen i els que només escolten; entre els que es dediquen només a manar i els que sempre obeeixen; entre els que riuen i els que ploren; entre els que estimen i els que odien; entre els que neixen i els que moren; entre els que viuen i els que sobreviuen; entre els que caminen de puntetes i els que deixen petjada.  

RECORDA MIRAR EL MÓN DES D'UNA ALTRA PERSPECTIVA! I SI POTS, DES DE TOTES LES PERSPECTIVES!


RECOLLIDA SOLIDÀRIA D'ALIMENTS

Hem arribat ja a la tercera setmana en la campanya solidaria:

   1 ALUMNE   x   1 ALIMENT  =   1   SOMRIURE  


La vostra col.laboració i generositat fa que sigui un èxit !

                       Mireu tot el que hem pogut recollir !


               GRÀCIES PER LA VOSTRA PARTICIPACIÓ !


        GRÀCIES PER LA VOSTRA GENEROSITAT !

                                        I LA SETMANA VINENT:

       PRODUCTES D'HIGIENE, SABÓ, XAMPÚ, COLÒNIA, GEL DE BANY ...



            

dilluns, 23 de novembre del 2015

Novetat! CIÈNCIAEXPOSICIÓ: Una expo divulgativa sobre la distribució de l'aigua al planeta - 1r ESO

On? Al passadís que comunica l'edifici de primària amb el de secundària.
Quan? Des d'avui mateix! 
Adient per? Adient per tots aquells que estigueu estudiant el cicle de l'aigua, l'Hidrosfera o que tingueu curiositat per saber com han fet "cabre" tota l'aigua del planeta dins d'una garrafa de no més de 8 litres?!

 Una mica més del procés clicant: Exposant l'aigua


diumenge, 22 de novembre del 2015

TALLER EXPERIMENTAL 5è: "ELS TRES ESTATS DE L'AIGUA"

Sabem que l'aigua a la natura es presenta en tres estats diferents: sòlid, líquid i gas segons les condicions ambientals. Nosaltres avui ho hem vist i ho hem comprovat. Hem fet a petita escala el cicle de l'aigua, des de la fusió del gel, l'evaporització, la condensació i la solidificació. 


Us mostrem en imatges el procés realitzat.



Si voleu veure'n més detalls http://ciclesuperiorroser.blogspot.com.es/



divendres, 20 de novembre del 2015

SEGONA SETMANA DE RECOLLIDA D'ALIMENTS


1 alumne x 1 aliment = 1 somriure

LA VOSTRA SOLIDARITAT OMPLE CARROS 

DE MENJAR!!



HEM RECOLLIT PASTA I LLEGUMS CUITS




TOTHOM HI VOL COL·LABORAR...



... DELS MÉS PETITS ALS MÉS GRANS.



MOLTES GRÀCIES !!!



I LA SETMANA VINENT:  

OLI, LLAUNES DE CONSERVA I DE FRUITA EN ALMÍVAR




dimecres, 18 de novembre del 2015

Apadrinament del Pou del Gel

L’Ajuntament i FEDAC sumen esforços per tenir la màxima cura del Pou del Gel de Guissona

GUISSONA.- El centre de la FEDAC a Guissona i l’ajuntament local han iniciat una singular col·laboració en una iniciativa pionera al municipi per tal de vetllar pel bon estat dels seus elements patrimonials. Sota el nom d’”Apadrinem el nostre patrimoni”, i en el marc de la línia educativa que el centre impulsa com a Escola Verda, aquest ha assumit el repte de tenir cura del Pou del Gel, a través d’una sèrie de compromisos que s’han fixat fins i tot en un document testimonial.


Aquest document de compromís va ser signat per ambdues parts, en un acte que va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de Guissona, aquest dimecres, 18 de novembre, al matí. Per part del consistori, van representar el compromís el mateix alcalde, Xavier Casoliva, i la regidora de Medi Ambient, Anna Santacreu, mentre que per part de FEDAC, van fer-ho la seva directora, Núria Llordés, i al voltant d’una vintena d’alumnes del mateix centre, dos per cadascuna de les seves classes, des de P3 a 4t d’ESO. Cal dir que precisament l’acció va ser una de les propostes nascudes de l’ecoassemblea que, el curs passat, va realitzar tot el centre.



A més de les autoritats locals i el tècnic de Cultura, David Castellana, que va fer una ressenya del Pou del Gel,, també van dirigir-se als assistents dues alumnes de 4t d’ESO, Ester Guixé i Noa Zamora, que van explicar l’origen d’aquest projecte, la màgia de l’indret escollit i l’estret vincle que té amb la població de Guissona, i van expressar també no només el seu compromís amb el patrimoni local sinó també en “habitar el món de forma sostenible”.



Amb la signatura del document, ambdues parts es comprometen, entre altres coses, a promoure activitats per donar a conèixer el Pou del Gel de Guissona al màxim nombre de població possible, a fomentar el seu bon estat de conservació o a tenir-ne cura d’una manera activa. Amb aquest objectiu, FEDAC Guissona està ja planificant tot una sèrie d’activitats amb aquest objectiu per al pròxim trienni.



Cal dir que el document signat no té cap validesa legal, però sí un fort contingut protocolari i un valor simbòlic  important per a tot el alumnat implicat en el projecte.




El Pou del Gel de Guissona
El Pou de gel de Guissona és una obra protegida com a bé cultural d'interès local i molt apreciada pel veïnatge com a espai emblemàtic i lloc habitual de passeig. Es tracta d’una construcció de pedra amb una base cilíndrica de 6'9 metres de diàmetre i 7'30 metres d'alçada, que té dues obertures: una lateral a través d'on s’hi pot accedir gràcies a una escala metàl·lica, i un òcul al sostre, tancat amb una reixa, que és l’única font de llum que hi entra. Grans carreus regulars de pedra formen aquesta gran cúpula, l’interior de la qual és completament buida.
La tècnica per obtenir gel consistia en embassar aigua en un clot argilós proper al pou, en aquest cas situat a Rubiol. Un cop l'aigua s'havia gelat, es treien les plaques de gel i es disposaven per capes dins el pou, utilitzant l'obertura lateral, mentre que la zenital servia per extreure'l.

Els pous de gel tenien aquesta estructura cilíndrica amb la finalitat d'evitar la circulació d'aire calent i s'aïllaven de l'exterior amb branques i palla per mantenir més baixa la temperatura del seu interior. 

diumenge, 15 de novembre del 2015

divendres, 13 de novembre del 2015

MOLTES GRÀCIES PER LA VOSTRA COL.LABORACIÓ

L'alumnat de 5è i 6è volem agrair la gran participació de les famílies i l'alumnat en la primera setmana de la campanya solidaria:

    1 ALUMNE   x   1 ALIMENT  =   1   SOMRIURE  

GRÀCIES PER LA VOSTRA GENEROSITAT !!!


ELS ALIMENTS PER  AL PROPER DIJOUS I DIVENDRES SERAN:

 PASTES I LLEGUMS CUITS

     AJUDA'NS A AJUDAR I COL.LABORA  !!!


dilluns, 9 de novembre del 2015

INICI DEL PROJECTE SOLIDARI

PROJECTE 5è I 6è

1 ALUMNE X 1 ALIMENT = 1 SOMRIURE


Aquesta setmana iniciem el nostre projecte de recollida d'aliments i productes d'higiene.  Col·laborem amb CARITAS i així AJUDEM A AJUDAR.   

Aquí en teniu la promo:


RECORDEU!!!

 ELS ALIMENTS QUE ES RECULLEN EL DIJOUS I EL DIVENDRES SÓN:

   LLET I GALETES




dissabte, 7 de novembre del 2015

Escenificant les Ciències: Les propietats de l'aigua en versió cinemut - 1r ESO CNat


La conclusió?  "Una crescuda d'imaginació és un somriure cap a la significació"

La classe de Ciències ens ha passat volant i ens ha fet, literalment, 
volar la imaginació fins a la seva crescuda màxima! 
Us deixem una mica de cinemut del clàssic que recull alguns moments.

I una reflexió final: Riure i somriure mentre aprenem han d'ajudar a significar els aprenentatge per força!


divendres, 6 de novembre del 2015

RECORDA RIURE'T DE TU MATEIX! - Projecte tutoria 3r d'ESO




La fossilització - Clara, Anna i Maria - 4t ESO Biologia i geologia

"Un fóssil és la petjada que ens ajuda a entendre el present i a intuir el nostre futur" Clara Jounou, Anna Graells i Maria Ibós, estudiants de biologia i geologia de 4t d'ESO.



dijous, 5 de novembre del 2015

Exposició de Sebastià Farré

Amb el grup d’Educació Visual i Plàstica de 4t d’ESO hem anat a la biblioteca per veure la exposició de l’artista de Guissona Sebastià Farré.  

Hem pogut apreciar la influència del Pop Art en l’obra de l’artista, on els objectes de la vida quotidiana, el “grafitti” i les imatges del món del consum són els protagonistes. 

De les seves composicions destaquem icones de la publicitat i colors plans sobre superfícies  de textures  rugoses, que recorden a les parets del carrer.


ELS ALUMNES DE 5è AL PARC DE TRÀNSIT


Aquest matí hem anat al pavelló a fer activitats d'educació viària.Els monitors ens han recordat els tipus de senyals i ens han donat recomanacions per ser bons conductors i bons vianants.

Ha estat una estona divertida que s'ha fet molt curta!
 

Primer la teoria i després la pràctica

Anem amb armilles i cascs ... la seguretat és molt important!

 

dimecres, 4 de novembre del 2015

ACTIVITATS ESPORTIVES!

Us recordem que si doneu una ullada a la secció D'ESPORTS hi trobareu tota la informació necessària de les activitats de cap de setmana i de les novetats de les coescolars esportives, que per cert, sempre hi sou a temps d'apuntar-vos a alguna d'elles: pàdel, zumba, multiesport, patins...

http://esportsroserguissona.blogspot.com.es/