dimecres, 18 de novembre del 2015

Apadrinament del Pou del Gel

L’Ajuntament i FEDAC sumen esforços per tenir la màxima cura del Pou del Gel de Guissona

GUISSONA.- El centre de la FEDAC a Guissona i l’ajuntament local han iniciat una singular col·laboració en una iniciativa pionera al municipi per tal de vetllar pel bon estat dels seus elements patrimonials. Sota el nom d’”Apadrinem el nostre patrimoni”, i en el marc de la línia educativa que el centre impulsa com a Escola Verda, aquest ha assumit el repte de tenir cura del Pou del Gel, a través d’una sèrie de compromisos que s’han fixat fins i tot en un document testimonial.


Aquest document de compromís va ser signat per ambdues parts, en un acte que va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de Guissona, aquest dimecres, 18 de novembre, al matí. Per part del consistori, van representar el compromís el mateix alcalde, Xavier Casoliva, i la regidora de Medi Ambient, Anna Santacreu, mentre que per part de FEDAC, van fer-ho la seva directora, Núria Llordés, i al voltant d’una vintena d’alumnes del mateix centre, dos per cadascuna de les seves classes, des de P3 a 4t d’ESO. Cal dir que precisament l’acció va ser una de les propostes nascudes de l’ecoassemblea que, el curs passat, va realitzar tot el centre.



A més de les autoritats locals i el tècnic de Cultura, David Castellana, que va fer una ressenya del Pou del Gel,, també van dirigir-se als assistents dues alumnes de 4t d’ESO, Ester Guixé i Noa Zamora, que van explicar l’origen d’aquest projecte, la màgia de l’indret escollit i l’estret vincle que té amb la població de Guissona, i van expressar també no només el seu compromís amb el patrimoni local sinó també en “habitar el món de forma sostenible”.



Amb la signatura del document, ambdues parts es comprometen, entre altres coses, a promoure activitats per donar a conèixer el Pou del Gel de Guissona al màxim nombre de població possible, a fomentar el seu bon estat de conservació o a tenir-ne cura d’una manera activa. Amb aquest objectiu, FEDAC Guissona està ja planificant tot una sèrie d’activitats amb aquest objectiu per al pròxim trienni.



Cal dir que el document signat no té cap validesa legal, però sí un fort contingut protocolari i un valor simbòlic  important per a tot el alumnat implicat en el projecte.




El Pou del Gel de Guissona
El Pou de gel de Guissona és una obra protegida com a bé cultural d'interès local i molt apreciada pel veïnatge com a espai emblemàtic i lloc habitual de passeig. Es tracta d’una construcció de pedra amb una base cilíndrica de 6'9 metres de diàmetre i 7'30 metres d'alçada, que té dues obertures: una lateral a través d'on s’hi pot accedir gràcies a una escala metàl·lica, i un òcul al sostre, tancat amb una reixa, que és l’única font de llum que hi entra. Grans carreus regulars de pedra formen aquesta gran cúpula, l’interior de la qual és completament buida.
La tècnica per obtenir gel consistia en embassar aigua en un clot argilós proper al pou, en aquest cas situat a Rubiol. Un cop l'aigua s'havia gelat, es treien les plaques de gel i es disposaven per capes dins el pou, utilitzant l'obertura lateral, mentre que la zenital servia per extreure'l.

Els pous de gel tenien aquesta estructura cilíndrica amb la finalitat d'evitar la circulació d'aire calent i s'aïllaven de l'exterior amb branques i palla per mantenir més baixa la temperatura del seu interior.