Heus aquí la teoria que recullen els llibres sobre la matèria, el canvi d'estat i les particularitats de cada substància en funció de la seva pròpia naturalesa:
"El canvi d’estat de sòlid a líquid s’anomena fusió i el canvi d’estat invers, solidificació. En una substància pura, els dos canvis es produeixen a la mateixa temperatura, anomenada temperatura o punt de fusió.
El punt de fusió és una propietat característica de les substàncies. El seu valor depèn de les condicions. El de l'aigua és 0ºC a 1 atm de pressió. "
Però nosaltres, estudiants de 2n d'ESO - seguidors afèrrrims de l'empirisme, del " si no ho veig, no m'ho crec", del " deixa-m'ho provar a mi i et diré si pot ser"- hem posat a prova els conceptes, les lleis, els enunciats i els paradigmes científics i hem testat alguns canvis d'estat.
Heus aquí un canvi d'una substància que en no ser pura ens ha donat resultats diferents els que esperàvem. Mireu, llegiu i llepeu-vos els dits!
Estudi del comportament de la xocolata:
Estat físic de la xocolata: sòlida.
A quina temperatura es fondrà la xocolata? Aconseguirem fondre-la? Quan temps i quanta energia calorífica necessitarà per canviar d'estat físic?
Podeu recollir les dades del canvi d'estat de la xocolata mentre li doneu energia calorífica durant 10 minuts?
És el torn de representar les dades gràficament. Una gràfica temperatura-temps serà ideal. Però és una gràfica de refredament o d'escalfament?
Podem localitzar la Tª de fusió de la xocolata?
És una substància pura?
Hem aconseguit el canvi d'estat, una bona interpretació i tractament de les dades i entre les moltes conclusions físiques en tenim alguna de suggerent: És boníssima!
Tan se val sòlida o líquida, ens fa somriure i ens ajuda a generar endorfines!
És per llepar-se'n els dits! la xocolata i la física!